Vanliga frågor om skalfasader

Att genomgå en behandling med skalfasader kan vara lösningen på problem med missfärgningar, sprickor och mellanrum. De nya ytsikten, fasaderna, görs i antingen porslin eller komposit och fästs ovanpå dina befintliga tänder.

Om man är intresserad en viss behandling är det naturligt att man har frågor om hur behandlingen fungerar och vad man ska tänka på innan man genomgår den. Skalfasader är en populär behandling och det är många som ställer frågor om den, vi har sammanställt de vanligaste.

Vad är skalfasader?

Lövtunna skal av antingen porslin eller komposit som läggs på tänderna och bildar ett nytt ytskikt. Fasaderna är individuellt framställda för att passa dig.

Kan man bleka tänderna i samband med att man gör skalfasader?

Om du vill bleka dina tänder är det bra att göra det innan du genomgår en behandling med skalfasader. Detta eftersom fasaden är anpassad efter färgen på dina tänder. Om du skulle bleka tänderna efter en behandling kommer skalfasaderna inte att förändra färg, på så sätt kommer dina fasader att få en annan färg än resterande tänder.

När är det bra att välja skalfasader?

Skalfasader är en bra åtgärd om man vill åtgärda estetiska ”problem”. Exempelvis är skalfasader lämpligt om du som patient vill åtgärda en sprucken tand eller om du har gnisslat mycket tänder och tänderna slipats ned. Skalfasader används oftast för att täcka estetiska fel och skapa ett symmetriskt leende. Vilken typ av behandling som passar just dig bäst är självklart individuellt.

Hur länge håller en skalfasad?

Om du tar väl hand om dina fasader kan en porslinsfasad hålla i upp emot 20 år. En fasad av komposit som är väl omhändertagen kan hålla upp till 10 år.

Vad kostar en skalfasad?

Det är många faktorer som spelar in när man pratar om priset på skalfasader. Dels pratar vi om materialval, den behandlande tandläkaren, material, komplexitet av behandlingen, omfattning och uppskattad tidsåtgång. Om du väljer att behandlas med porslinsfasader tillkommer även avgifter till tandtekniker. Uppskattningsvis kan priset per fasad om du väljer porslinsfasader landa mellan 9000 och 12 000 kronor. Om du väljer kompositfasader är det ytterligare faktorer som påverkar och det är väldigt svårt att ge en uppskattning på priset när det gäller kompositfasader. Vi brukar dock säga att de kostar från 2500 kronor per fasad hos en allmäntandläkare och från 4000 kronor hos en specialisttandläkare.

Kan skalfasader bli missfärgade?

Dina skalfasader som är gjorda i porslinkan inte missfärgas. Kompositfasader däremot kan med tiden behöva bytas ut då det kan bli nyansskillnader med tiden.

Kan man sätta skalfasder på kronor?

Nej, det går inte att sätta skalfasader på befintliga kronor. I vissa fall kan man laga kronan om den har gått sönder, men bäst resultat om man gör skalfasader på andra intilliggande tänder är att byta kronan helt och hållet.

Vilka problem kan skalfasader lösa?

Skalfasader förändrar utseendet på dina tänder och skapar ett mer symmetriskt och jämnt leende.

Skalfasader kan ofta åtgärda spruckna tänder, missfärgningar, ojämn färg, mellanrum, slitna eller nedslipade tänder, tänder som har en avvikande form och tänder som skiljer sig från övriga gällande storlek.

Hur ska jag på bästa sätt ta hand om mina nya ytskikt?

Du behöver inte vara rädd för att äta när dina skalfasader är på plats i munnen. Du kommer även att få direktiv från din tandläkare om hur du tar hand om dina nya ytskikt på bästa sätt. Men några råd som är generella för att öka hållbarheten på fasaderna är:

- Borsta tänderna två gånger om dagen noga.
- Tugga inte på exempelvis naglar, pennor eller annat hårt.
- Använd inte tänderna till annat än att äta med.
- Tugga hårda livsmedel med tänderna längre bak.
- Om du pressar eller gnisslar tänder är det viktigt att få en anpassad bettskena.

Skadas mina tänder av skalfasader?

Tänderna skadas inte av skalfasaderna, men du behöver däremot slipa ned dina riktiga tänder någon millimeter för att göra plats åt fasaderna. Det betyder att du inte kan återställa dina egna tänder vid ett senare tillfälle.

Kan mina skalfasader gå sönder?

Porslin är ett hårt material men precis som dina vanliga tänder kan dina porslinsfasader gå sönder om du har otur, tuggar på något hårt eller om de blir utsatta för våld. Kompositfasader är mjukare och är inte lika hållbara som skalfasader gjorda av porslin.

Vill du veta mer om skalfasader?

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Vill du veta mer om skalfasader? Kontakta Aqua Dental för att boka tid för en konsultation.
Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Allt Du Behöver Veta Om Kompositfasader

Estetisk tandvård Med hjälp av skalfasader kan du få en rakare, jämnare och vitare tandrad. Skalfasader framställs i tandfärgade material och anpassas individuellt efter dina tänder så att resultatet blir så naturligt som möjligt.     Skalfasader innebär att tunna skal fästs på dina tänder för att täcka missfärgningar, mindre sprickor och ojämnheter. Beroende på hur många tänder […]

Missfärgade Tänder: Så Kan Det Behandlas

Estetisk tandvård Att drabbas av missfärgningar på tänderna är vanligt och kan bero på flera olika orsaker. Beroende på vad det är som orsakat missfärgningarna samt dess omfattning finns det flera olika sätt att behandla missfärgningar på.    Att drabbas av missfärgade tänder någon gång i livet är helt normalt. Alla tänder är olika och vissa kan […]

Skalfasader Eller Kronor: Vad Passar Dig Bäst?

Estetisk tandvård skalfasader Skalfasader eller kronor? Vilken behandling som passar dig bäst avgörs främst av individuella faktorer och hur situation i munnen ser ut. Skalfasader innebär att ett tunt skal fästs på framsidan av tanden medan kronor innebär att hela tanden täcks.     Skalfasader och kronor är två behandlingar som förbättrar utseendet på dina tänder. Beroende på hur […]

Fyra Snabba Fakta Om Skalfasader

skalfasader Skalfasader är en estetisk behandling som innebär att tunna skal fästs på dina tänder, antingen gjorda av porslin eller komposit. Med skalfasader kan du täcka missfärgningar och sprickor på tänderna.    Med skalfasader får du en jämnare, rakare och vitare tandrad. Skalfasader innebär att en tunn tandfärgad fasad fästs på en eller flera tänder. Skalfasader […]

Allt Du Behöver Veta Om Hollywood Smile

Estetisk tandvård skalfasader Det är många som drömmer om att få det perfekta, raka, vita leendet. Beroende på dina förutsättningar och behov finns det flera moderna och beprövade metoder att välja mellan för att uppnå ett så kallat Hollywood Smile.     I dag finns det flera estetiska behandlingar som kan hjälpa dig att få ett Hollywood Smile. Beroende […]

Munhygien och Skalfasader: Därför Är Det Viktigt

Estetisk tandvård skalfasader För att dina skalfasader ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med en god munhygien. Om du exempelvis skulle drabbas av tillbakadraget tandkött kan en behandling med skalfasader behöva göras om.    Skalfasader är en effektiv metod för att täcka missfärgningar på tänderna, gluggar eller snedställningar. Behandlingen innebär att tunna tandfärgade skal fästs […]

Allt du behöver veta om porslinfasader

Estetisk tandvård Skalfasader är en effektiv metod om du är missnöjd med dina tänders utseende och vill täcka missfärgningar och mindre skador. Porslinfasader är fasader som är gjorda i porslin och ger ett naturligt resultat.     Skalfasader kan tillverkas i olika material och porslin är en av dem. Porslinfasader är ett tunt skal av porslin som fästs […]

Fördelar och Nackdelar med Skalfasader

Uncategorized   Skalfasader är en behandling som kan hjälpa dig förbättra ditt leende. Det finns flera fördelar med skalfasader men det finns också några nackdelar som är viktiga att känna till innan du tar ett beslut.  Skalfasader innebär att ett tunt skal fästs på dina tänder och används för att bland annat täcka missfärgningar eller sprickor […]

Skalfasader eller tandställning

Uncategorized Missfärgade eller sneda tänder kan påverka din självkänsla och annan bettproblematik kan även påverka funktionen i munnen. Två lämpliga metoder för att förbättra ditt leende är skalfasader och tandställning.   Skalfasader och tandställningar Skalfasader och tandställning kan hjälpa dig att förändra utseendet på dina tänder. Det finns dock flera skillnader mellan behandlingarna som är viktiga att känna […]

Viktigt att tänka på innan du skaffar skalfasader

Uncategorized Skalfasader är en effektiv metod för att korrigera utseendet på dina tänder. Skalfasader har många fördelar, men det finns faktorer som är viktiga att tänka på innan en behandling med skalfasader kan påbörjas.  Skalfasader är tunna skikt av porslin eller komposit som fästs på framsidan av tänderna för att korrigera missfärgningar, ojämnheter, skadade tänder eller […]