Så behandlas missfärgade tänder

missfärgade tänder

Att drabbas av missfärgningar på tänderna är vanligt och kan bero på flera olika orsaker. Beroende på vad det är som orsakat missfärgningarna samt dess omfattning finns det flera olika sätt att behandla missfärgningar på. 

 

Att drabbas av missfärgade tänder någon gång i livet är helt normalt. Alla tänder är olika och vissa kan ha lättare för att drabbas av missfärgningar än andra. Det finns flera olika orsaker till att tänderna blir missfärgade. Det kan bland annat bero på vanor, livsmedel men även genetik.  

 

Varför får man missfärgade tänder? 

Vilken färg dina tänder har beror främst på genetik. Vissa har naturligt vitare tänder medan vissa lättare drabbas av missfärgningar. Även ålder är en bidragande faktor till att tänderna blir missfärgade. Det beror på ju äldre man blir desto mörkare blir tänderna, då emaljen blir tunnare vilket gör det mörka dentinet under emaljen mer synligt. Därmed kan tänderna uppfattas som missfärgade. Utöver detta kan sedan vissa livsmedel och tobak missfärga tänderna ytterligare. Vidare kan även sjukdomar och mediciner påverka emaljen och orsaka missfärgade eller gula tänder. 

 

Orsaker till missfärgningar på tänderna 

Nedan hittar du olika orsaker till att tänderna blir missfärgade. 

 

Livsmedel 

Starkt färgade livsmedel som gurkmeja, curry, rödbetor, bär, ketchup, kaffe, te, läsk och rött vin kan missfärga tänderna. 

 

Cigaretter och snus 

Nikotin och tjära kan missfärga tänderna. Dessa missfärgningar går att få bort med hjälp av polering men om du fortsätter att röka eller snusa kommer tänderna att missfärgas igen.  

 

Skadade tänder 

Om dina tänder har drabbats av skador eller blivit utsatta för trauma kan de missfärgas. Då kan tänderna få en grå alternativt en gul ton. Detta kan i sin tur vara ett tecken på att pulpan, tandens innersta lager, har skadats eller dött. 

 

Antibiotika 

Mediciner som exempelvis antibiotika kan missfärga tänderna och om du som barn åt mycket penicillin finns det ökad risk för att drabbas av missfärgade tänder.  

 

Frätskador 

Frätskador innebär att dina tänder utsätts för syraattacker som bryter ned och tunnar ut emaljen. Detta kan i sin tur resultera i att det mörka dentinet, under emaljen, blir tydligare och att dina tänder därmed får en mörkare och gulare nyans.  

 

Tandsjukdomar 

Tandsjukdomar som tandsten och karies kan leda till att dina tänder blir missfärgade. Exempelvis kan tandsten orsaka svarta fläckar på tänderna eller att dina tänder får en brunaktig färg. Karies kan i ett tidigt skede orsaka vita fläckar på tänderna 

 

Genetiska faktorer 

Missfärgade tänder kan även uppstå på grund av genetiska faktorer. Exempelvis om man som barn hade missfärgade mjölktänder. Då utvecklades nämligen missfärgningar på tänderna redan under tiden barnet låg i magen. Missfärgade mjölktänder ökar i sin tur risken för att de permanenta tänderna också är missfärgade. 

 

Fluoros 

Slutligen kan mineraliseringsstörningar i emaljen orsaka missfärgade tänder. Exempelvis orsakar tillståndet fluoros vita fläckar på tänderna. Fluoros uppstår om man som barn intagit för stora mängder fluor. Fluoros är helt ofarligt och går att behandla.  

 

Behandling av missfärgade tänder 

Missfärgade tänder går att behandla och vilken behandling som passar bäst varierar beroende på hur omfattande missfärgningarna är. Vilken behandling som passar just dig bäst är individuellt och därför bör du först rådfråga en tandläkare. På så sätt kan du få en skräddarsydd behandling anpassad efter dina behov och förutsättningar. Nedan hittar du vanliga behandlingar för missfärgade tänder: 

 

Airflow 

Om du har ytliga missfärgningar kan Airflow, eller saltblästring vara en lämplig behandling.  Vid en Airflow-behandling blästras, poleras och putsas tänderna. Behandlingen är både effektiv och skonsam mot tänderna.  

 

Tandblekning 

Tandblekning kan även vara en lämplig behandling om du har missfärgade tänderna. Då bleks tänderna och får på så sätt en vitare färg. Du kan bleka tänderna hemma såväl som på klinik. 

 

Icon 

Icon är en lämplig behandling om du har drabbats av vita fläckar på tänderna. Vid Icon öppnas porerna i tänderna upp och därefter läggs komposit på tänderna som fyller ut och tar borta de vita fläckarna. 

 

Skalfasader 

Vid mer omfattande missfärgningar är skalfasader ett lämpligt alternativ. Skalfasader är tunna skal gjorda i antingen porslin eller komposit som fästs på en tands utsida. På så sätt kan missfärgningar täckas och du får ett vitare, fräschare leende. Skalfasader kan fästas på en eller flera tänder beroende på hur många tänder du vill täcka.  

 

Kontakta oss

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Vill du veta mer om skalfasader? Kontakta Aqua Dental för att boka tid för en konsultation.
Stockholm

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

Göteborg

Aqua Dental - Östra Hamngatan
Östra Hamngatan 52
Aqua Dental - Olskroken
Redbergsvägen 13A
Aqua Dental - Mölndal
Brogatan 17

Uppsala

Aqua Dental - Uppsala
Vaksalagatan 3

Malmö

Aqua Dental - Malmö Hansa
Södra Promenaden 69A
Aqua Dental - Malmö Triangeln
Södra Förstadsgatan 23

Västerås

Aqua Dental - Västerås City
Vasagatan 20
Aqua Dental - Västerås Kvarteret Igor
Vasagatan 25

Helsingborg

Aqua Dental - Helsingborg City
Kullagatan 11
Aqua Dental - Helsingborg Knutpunkten
Järnvägsgatan 5

Karlstad

Aqua Dental - Karlstad
Järnvägsgatan 7

Åre

Aqua Dental - Åre
Sankt Olavs väg 33

Östersund

Aqua Dental - Östersund
Kyrkgatan 66

Borås

Aqua Dental - Borås
Allégatan 46

Borlänge

Aqua Dental - Borlänge
Stationsgatan 10

Falun

Aqua Dental - Falun
Slaggatan 1

Kalmar

Aqua Dental - Kalmar
Norra Långgatan 13

Enköping

Aqua Dental - Enköping
Torggatan 22

Linköping

Aqua Dental - Linköping
Sankt Larsgatan 33

Örebro

Aqua Dental - Örebro
Kungsgatan 14

Norrköping

Aqua Dental - Norrköping
Hantverkaregatan 20

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Allt Du Behöver Veta Om Kompositfasader

Estetisk tandvård Med hjälp av skalfasader kan du få en rakare, jämnare och vitare tandrad. Skalfasader framställs i tandfärgade material och anpassas individuellt efter dina tänder så att resultatet blir så naturligt som möjligt.     Skalfasader innebär att tunna skal fästs på dina tänder för att täcka missfärgningar, mindre sprickor och ojämnheter. Beroende på hur många tänder […]

Skalfasader Eller Kronor: Vad Passar Dig Bäst?

Estetisk tandvård skalfasader Skalfasader eller kronor? Vilken behandling som passar dig bäst avgörs främst av individuella faktorer och hur situation i munnen ser ut. Skalfasader innebär att ett tunt skal fästs på framsidan av tanden medan kronor innebär att hela tanden täcks.     Skalfasader och kronor är två behandlingar som förbättrar utseendet på dina tänder. Beroende på hur […]

Fyra Snabba Fakta Om Skalfasader

skalfasader Skalfasader är en estetisk behandling som innebär att tunna skal fästs på dina tänder, antingen gjorda av porslin eller komposit. Med skalfasader kan du täcka missfärgningar och sprickor på tänderna.    Med skalfasader får du en jämnare, rakare och vitare tandrad. Skalfasader innebär att en tunn tandfärgad fasad fästs på en eller flera tänder. Skalfasader […]

Allt Du Behöver Veta Om Hollywood Smile

Estetisk tandvård skalfasader Det är många som drömmer om att få det perfekta, raka, vita leendet. Beroende på dina förutsättningar och behov finns det flera moderna och beprövade metoder att välja mellan för att uppnå ett så kallat Hollywood Smile.     I dag finns det flera estetiska behandlingar som kan hjälpa dig att få ett Hollywood Smile. Beroende […]

Munhygien och Skalfasader: Därför Är Det Viktigt

Estetisk tandvård skalfasader För att dina skalfasader ska hålla så länge som möjligt är det viktigt med en god munhygien. Om du exempelvis skulle drabbas av tillbakadraget tandkött kan en behandling med skalfasader behöva göras om.    Skalfasader är en effektiv metod för att täcka missfärgningar på tänderna, gluggar eller snedställningar. Behandlingen innebär att tunna tandfärgade skal fästs […]

Allt du behöver veta om porslinfasader

Estetisk tandvård Skalfasader är en effektiv metod om du är missnöjd med dina tänders utseende och vill täcka missfärgningar och mindre skador. Porslinfasader är fasader som är gjorda i porslin och ger ett naturligt resultat.     Skalfasader kan tillverkas i olika material och porslin är en av dem. Porslinfasader är ett tunt skal av porslin som fästs […]

Fördelar och Nackdelar med Skalfasader

Uncategorized   Skalfasader är en behandling som kan hjälpa dig förbättra ditt leende. Det finns flera fördelar med skalfasader men det finns också några nackdelar som är viktiga att känna till innan du tar ett beslut.  Skalfasader innebär att ett tunt skal fästs på dina tänder och används för att bland annat täcka missfärgningar eller sprickor […]

Skalfasader eller tandställning

Uncategorized Missfärgade eller sneda tänder kan påverka din självkänsla och annan bettproblematik kan även påverka funktionen i munnen. Två lämpliga metoder för att förbättra ditt leende är skalfasader och tandställning.   Skalfasader och tandställningar Skalfasader och tandställning kan hjälpa dig att förändra utseendet på dina tänder. Det finns dock flera skillnader mellan behandlingarna som är viktiga att känna […]

Viktigt att tänka på innan du skaffar skalfasader

Uncategorized Skalfasader är en effektiv metod för att korrigera utseendet på dina tänder. Skalfasader har många fördelar, men det finns faktorer som är viktiga att tänka på innan en behandling med skalfasader kan påbörjas.  Skalfasader är tunna skikt av porslin eller komposit som fästs på framsidan av tänderna för att korrigera missfärgningar, ojämnheter, skadade tänder eller […]

Passar skalfasader alla?

Uncategorized Skalfasader är en populär behandling för dem som önskar förbättra tändernas utseende. Med rätt förutsättningar kan du med hjälp av skalfasader skapa ditt drömleende. Rådgör dock alltid med en tandläkare innan du överväger skalfasader eftersom det finns omständigheter då andra alternativ passar bättre.  Skalfasader är en estetisk behandling för tänderna som kan ge dig ett […]